Zero-waste feest!

U bent hier

Home > Zero-waste feest!


Laat jij ook geen gelegenheid voorbijgaan om het gezellig te maken en te vieren? Kijk jij er ook zo naar uit om elkaar terug te mogen ontmoeten en feesten? Wij in ieder geval wel! Vaak halen we voor zo’n fijne momenten ballonnen, wegwerpversiering en kleurrijke rietjes in huis. Of zelfs plastieken bordjes en bestek, om gespaard te blijven van bergen afwas. Wist je dat je ook zonder deze milieubelastende spullen een geslaagd feest kan organiseren? Vormingplus collega’s Jole en Liesbeth hebben volgende feesttips voor jou klaar: 

Mooi versierd! 

Katoenen vlaggetjes zien er niet alleen mooi uit, je kan ze blijven gebruiken. Tussen het feesten door kunnen ze bijvoorbeeld een kinderkamer opfleuren. De vlaggetjes mogen trouwens mee de wasmachine in.

Zoek je een alternatief voor plastieken ballonnen? Papieren honingraatballen voegen extra kleur toe aan je feest en je kan ze nadien makkelijk opbergen om te hergebruiken. Ook een verjaardagskroon uit stof kan enkele jaren mee. Als je kiest voor een kroon met klittenband, is hij aanpasbaar in grootte.  

Feestelijk eten en drinken 

Wegwerpbestek bespaart jou of de afwasmachine afwas, maar vergroot vanzelfsprekend de afvalberg. Heb je extra (kindvriendelijk) bestek nodig voor een feestje? Overweeg dan de aankoop van bestek dat gemaakt is uit duurzame en afbreekbare materialen, zoals bamboe- en maïsvezels. Je kan het zowel thuis als onderweg gebruiken én hergebruiken! Hetzelfde geldt voor plastieken wegwerprietjes: kies voor een herbruikbaar alternatief. Maison Slash lijst enkele soorten op om uit te kiezen: https://maisonslash.be/foodaholic/alternatieven-voor-plastic-rietjes  
 
Het Europees Parlement verbiedt vanaf 2021 onder meer de wegwerpplastics die we hierboven aanhaalden. Een extra reden dus om na te denken over een alternatief! Lees hier meer over deze beslissing.  
 
Feestvarken in de bloemetjes 
 
Feesten betekent vaak cadeautjes geven of krijgen. Ontvang je liever geen plastieken cadeau? Maak dit gerust vriendelijk duidelijk aan je genodigden. Een cadeau hoeft ook niet noodzakelijk tastbaar te zijn. Samen mooie herinneringen maken, bvb. tijdens een leuke daguitstap, kan evenveel pret opleveren.  

Wanneer je zelf iets geeft, kan je overwegen om inpakpapier te hergebruiken of creatief aan de slag te gaan met kranten- of tijdschriftenpapier. Wist je dat je zelfs zonder plakband kan inpakken? Ontdek de Japanse Furoshiki methode: 

Ook nog dit! 
 
Wil je nog meer tips over plasticvrij feesten? Beluister de podcast van Veerle Colle over zero-waste feesten.
Zin om onze feesttips in de praktijk om te zetten en te genieten van een heerlijk aperitief? Sluit op 21 mei aan bij Schol zonder brol.  

FOTOCOLLAGE (v.l.n.r.): katoenen kroon en vlaggetjes, bamboe rietje en lepel uit maïs- en bamboevezel

ONTHAAL

We zijn momenteel niet telefonisch bereikbaar. Heb je een vraag voor ons? Neem contact op via regiomechelen@vormingplus.be.