Vormingplus Inspireert - Technologie

U bent hier

Home > Nieuws > Vormingplus Inspireert - Technologie

We leven en werken de komende weken van thuis uit. Op die manier krijgen we samen het Coronavirus klein. Tot 30 juni kunnen onze cursussen, workshops, lezingen en projecten niet doorgaan. Vormings- en ontmoetingsmomenten staan dus op pauze tot het weer veilig is om met elkaar in contact te komen. We kijken er alvast heel erg naar uit om jullie terug te zien.

Tot dan prikkelen we jullie ‘vanuit ons kot’ met boeiende inspiratietips waar jullie veilig van kunnen genieten. We bundelen links naar online lezingen, podcasts (audio-uitzendingen) en interessant leesvoer per vormingsthema. De meeste inhoud is kosteloos te raadplegen, tenzij anders aangegeven. Daarbij hebben we speciale aandacht voor organisaties en instellingen uit onze werkingsregio. Wil je graag een tip toevoegen aan een thema? Laat het ons zeker weten via onze Facebookpagina of regiomechelen(at)vormingplus(punt)be. Op die manier inspireren we elkaar, ook van thuis! 

In contact blijven met vrienden en familie moet momenteel via de digitale weg. Zie jij de bomen door het digitale bos niet meer? Of wil je weten hoe je bepaalde tools gebruikt? Wij helpen je op weg en lijsten enkele applicaties en hun belangrijkste kenmerken op. Daarnaast linken we telkens door naar één of meerdere handleidingen met info over het gebruik van de toepassing in kwestie.  

De apps die we bespreken kan je gratis downloaden op je computer, smartphone of tablet via Google Play (Android), de App Store (iOS-Apple) of de productwebsites. In veel gevallen kan je de apps ook gebruiken via je internetbrowser. Om ze te kunnen gebruiken, maak je gebruik van je internetverbinding. Je vermijdt op die manier sms- of gesprekskosten. 

Whatsapp (Facebook) 

Whatsapp is een mobiele applicatie waarmee je berichten, bestanden, foto’s en video’s kan versturen. 

 • Whatsapp maakt gebruik van jouw mobiel nummer om een account aan te maken. Je kan in contact treden met de contacten in jouw adresboek die ook gebruik maken van Whatsapp.  

 • De app laat je ook toe om te bellen via spraak- en video-oproepen. 

 • Door een groepschat aan te maken kan je communiceren met meerdere mensen tegelijk. 

 • Geen zin om een lang bericht te typen? Via de spraakfunctie kan je een gesproken bericht opnemen en versturen. 

 • Je kan de app zowel gebruiken op je smartphone als op je computer. Je kan de app voor je computer downloaden of gebruiken via http://web.whatsapp.com  

Iets voor jou? Bekijk onderstaande video-handleidingen om aan de slag te gaan: 

Skype (Microsoft) 
 
Ook met Skype kan je video- en spraakgesprekken voeren met mensen die deze applicatie gebruiken. 

 • Je kan zowel één op één praten als groepsgesprekken voeren.  

 • Naast het voeren van gesprekken, kan je ook chatten en bestanden versturen. 

 • Je kan Skype gebruiken op je mobiele telefoon, computer of tablet. 

 • Je kan de app downloaden of gebruik maken van ‘Skype online ‘via je internetbrowser. Op die manier hoef je de applicatie niet te installeren. 

 • Tegen een kleine vergoeding kan je vaste of mobiele nummers bellen en sms-berichten verzenden. 

Iets voor jou? Lees onderstaande handleidingen om aan de slag te gaan: 

Facetime (Apple) 

Facetime laat Apple-gebruikers toe om te ‘videobellen’ met elkaar. 

 • De app laat je toe om video- en audiogesprekken met één of meerdere personen te voeren. 

 • Facetime is enkel beschikbaar op Apple apparaten. De app staat standaard op een Apple-toestel.  

 • Je kan geen berichten versturen via de app.  

Iets voor jou? Lees onderstaande handleiding om aan de slag te gaan: 

Hangouts (Google) 

Via Hangouts kan je berichten sturen en videogesprekken of spraakoproepen voeren met één persoon of met een groep.  

 • Je kan Hangouts gebruiken op je mobiele telefoon of computer. De app is zowel beschikbaar voor Android als iPhone of iPad. 

 • De app is ook beschikbaar in een onlineversie, waardoor je Hangouts kan gebruiken via je internetbrowser en de software niet moet downloaden. 

 • De applicatie synchroniseert jouw chats op de achtergrond. Dat wil zeggen dat als je een hangout start op je telefoon, je kan doorgaan met chatten op een ander apparaat, zoals een computer. 

 • Als je een gesprek wil starten heb je een Google-account nodig. Je kan wel mensen uitnodigen die niet over een Google-account beschikken.  

Iets voor jou? Lees onderstaande handleidingen om aan de slag te gaan: 

Facebook Messenger (Facebook)  

Via Messenger kan je tekstberichten en audioboodschappen versturen en bellen via het internet. 

 • De applicatie is verbonden aan de sociaalnetwerksite Facebook. Dat wil zeggen dat je een Facebook-account nodig hebt om de app te kunnen gebruiken. Je krijgt via Messenger toegang tot de personen waarmee je op Facebook bevriend bent. 

 • Je kan chatten of spreken met één of meerdere vrienden. 

 • Je kan de app gebruiken via Facebook, of de Messenger app apart downloaden via Google Play (Android) of de App Store (iOS-Apple) 

Iets voor jou? Lees of bekijk onderstaande handleidingen om aan de slag te gaan: 

Jitsi Meet 
 
Jitsi Meet is een videobeldienst van Jitsi.org, een niet-commerciële organisatie. Het gebruik van deze toepassing verschilt van de apps die we hierboven verschenen. We lijsten de belangrijkste kenmerken hieronder op:  

 • Je hebt geen account of software nodig. Dat laatste wil zeggen dat je deze toepassing via je internetbrowser kan gebruiken. 

 • Om te kunnen ‘videobellen’ maak je een groepsnaam en url aan die je aan de deelnemers bezorgt. 

 • Opgelet: je maakt best gebruik van de Jitsi ‘naamgenerator’ zodat je je vergaderruimte een unieke naam kan geven. Je kan er ook voor kiezen om je vergaderruimte te beveiligen met een wachtwoord. Op die manier zorg je ervoor dat enkel de personen met wie jij in gesprek wil gaan, toegang krijgen.  

 • De applicatie werkt het best in de webbrowser ‘Google Chrome’.  

 • Je kan tijdens een gesprek je scherm delen. Dat is bijvoorbeeld handig voor wie wil vergaderen. 

 • Jitsi laat je toe om met meerdere personen in gesprek te gaan (max. 100), maar vanaf 10 deelnemers kan de gesprekskwaliteit achteruitgaan.  

 • De makers van het programma hebben de programma-code openbaar gemaakt (open source). Dat wil zeggen dat iedereen verbeteringen kan suggereren om het programma nog beter maken, en dat de makers transparant zijn naar de gebruikers.  

 • In tegenstelling tot de meeste communicatie-programma's zijn de videogesprekken niet end-to-end versleuteld. Dat wil zeggen dat de makers van het programma in theorie kunnen meekijken met je gesprekken. 

Iets voor jou? Lees of bekijk onderstaande handleidingen om aan de slag te gaan: 

Zoom 

Net zoals Jitsi biedt Zoom enkele handige extra functionaliteiten. Dat maakt Zoom niet alleen een handige app om videogesprekken te voeren, maar ook om te vergaderen of om les te geven.  

 • Met Zoom kan je gratis ‘videobellen’ met maximaal 100 mensen tegelijk. 

 • De gratis versie laat je toe om maximaal 40 minuten in gesprek te gaan met een groep. 

 • Je hebt geen account nodig om deel te nemen aan een gesprek, wel om een gesprek op te starten. Om een gesprek op te starten heb je een account nodig en download je eenmalig de app of software op je mobiel toestel of pc. 

 • Om een vergadering te starten kan je direct aan de slag gaan, of een uitnodiging versturen naar je gasten. Elke vergadering heeft een uniek nummer en pincode. Die gegevens bezorg je aan de gasten die je uitnodigt. Op die manier is de toegang tot jouw gespreksruimte beveiligd. 

 • Gebruik je Zoom voor een vergadering of de organisatie van een cursus? Dan is het handig om te weten dat je je scherm kan delen. Zo kan je samen een document of presentatie bekijken. Je hebt ook een ‘whiteboard’ ter beschikking om op te tekenen of schrijven. Als organisator van een vergadering, kan je de vergadering ook opnemen.  

 • Recent kwam Zoom enkele keren in opspraak vanwege privacy- en veiligheidsproblemen. Het bedrijf werkt eraan om deze problemen recht te zetten. (https://www.techzine.be/nieuws/collaboration/55254/zoom-kondigt-broodnodige-nieuwe-privacymaatregelen-aan/) 

Iets voor jou? Lees of bekijk onderstaande handleidingen om aan de slag te gaan: 

Ook nog dit … 

Door gebruik te maken van gratis diensten betaal je meestal met gegevens. Zoek je een meer privacy-vriendelijk alternatief voor bvb. Whatsapp? Lees dan zeker volgend artikel: https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/vijf-alternatieven-voor-whatsapp 

Test Aankoop bespreekt in volgend artikel 11 apps om gratis te ‘videobellen’. Ze sommen de voor- en nadelen van elke app op en leggen uit hoe je de 5 meest gebruikte apps kunt installeren en gebruikenhttps://www.test-aankoop.be/hightech/telecom/dossier/videobellen 

Hulp nodig?

Heb je nog specifieke vragen bij het gebruik van bepaalde apps? Dan kan je beroep doen op een vrijwilliger van de stad Mechelen met IT-kennis. Neem contact op via https://www.mechelen.be/coronavirus/hulpnodig

CONTACT

Contacteer ons via 015 44 41 00 of regiomechelen@vormingplus.be.