Vormingplus Inspireert - Duurzaamheid

U bent hier

Home > Nieuws > Vormingplus Inspireert - Duurzaamheid

We leven en werken de komende weken van thuis uit. Op die manier krijgen we samen het Coronavirus klein. Tot 30 juni kunnen onze cursussen, workshops, lezingen en projecten niet doorgaan. Vormings- en ontmoetingsmomenten staan dus op pauze tot het weer veilig is om met elkaar in contact te komen. We kijken er alvast heel erg naar uit om jullie terug te zien.

Tot dan prikkelen we jullie ‘vanuit ons kot’ met boeiende inspiratietips waar jullie veilig van kunnen genieten. We bundelen links naar online lezingen, podcasts (audio-uitzendingen) en interessant leesvoer per vormingsthema. De meeste inhoud is kosteloos te raadplegen, tenzij anders aangegeven. Daarbij hebben we speciale aandacht voor organisaties en instellingen uit onze werkingsregio. Wil je graag een tip toevoegen aan een thema? Laat het ons zeker weten via onze Facebookpagina of regiomechelen(at)vormingplus(punt)be. Op die manier inspireren we elkaar, ook van thuis! 

Het coronavirus dwingt ons al enkele weken om anders te leven. De structuur die we gewoon zijn, is er niet meer. Pikken we na de crisis onze oude gewoontes terug op of grijpen we deze periode aan om stil te staan bij de duurzaamheid van onze levensstijl, bijvoorbeeld? Gezien ook ‘Mei Plasticvrij’ voor de deur staat, delen we enkele tips voor wie mee het verschil wil maken: 

 • Wie deelneemt aan de ‘7 Days Eco Lifestyle Challenge’ ontvangt elke dag een video met tips en tricks van Mixua Eco Lifestyle. Zo leer je hoe je thuis kleine stappen kan zetten naar een meer ecologische levensstijl. 
   
 • Ben je benieuwd naar welke duurzame ideeën er bruisen in Mechelen? In onze transitiekaart ontdek je meer over milieubewust shoppen, alternatieve mobiliteit, spullen delen, … Gezien de corona-maatregelen is het mogelijk dat sommige organisaties op de kaart hun werking tijdelijk stopzetten of anders organiseren. We raden je aan om daarover je licht op te steken via de website of sociale media van de organisatie in kwestie.  
   
 • Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Dat weet ook Mechelen Klimaatneutraal. Op hun Facebookpagina vind je elke week een tip om klimaatverandering tegen te gaan. 
   
 • Geen zin om te lezen, maar wel om je oren te verwennen met inspirerende verhalen? Netwerk Bewust Verbruiken lijst enkele podcasts op over eenvoudig en duurzaam leven: https://www.bewustverbruiken.be/artikel/inspirerende-podcasts-voor-onder... interesse heeft in zero-waste, moet zeker zijn/haar oor te luisteren leggen bij Veerle Colle. Via tal van podcasts kom je meer te weten over geslaagde uitdagingen en moeilijkheden in het kader van een afvalvrije levensstijl. Het beluisteren waard!
   
 • Helaas kan ons activiteitenaanbod in het kader van ‘Mei Plasticvrij’ dit jaar niet doorgaan. Maar dat betekent uiteraard niet dat we van thuis uit niet kunnen bijdragen aan een wereld met minder plastic. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Lees ‘10 redenen om mee te doen’ of ‘Alles wat je wil weten (of misschien liever niet) over plastic’.  
   
 • Het mooie weer nodigt uit om onze tuin, terras of plantenbakken aan het raam onder handen te nemen. Wist je dat niet alle zaadmengsels goed zijn voor de natuur? Bijen hebben enkel baat bij inheemse en autochtone zaden. Meer weten? Lees het artikel ‘Waarom insecten langzaam verhongeren door goedbedoelde acties voor natuur’. Inheemse zaden kopen kan via de volgende link: http://byebyegrass.eu/zaden 
   
 • Voor wie geen zin heeft om te koken is een afhaalmaaltijd ook nu een handige keuze. Kan het ook gezond en duurzaam? EVA maakte een lijst per provincie voor veggie en vegan afhaalmaaltijden. Of misschien is er wel een Buurderij in je buurt? Via Boeren & Buren kan je rechtstreeks eerlijke producten kopen bij boeren van de streek. 
   
 • Last but not least: steun handelaars in je buurt en koop lokaal. Zo stimuleer je de leefbaarheid en dynamiek in je buurt. Heb je teveel gekocht of kan je iets missen? Overweeg om de lokale voedselbedeling te steunen. Neem een kijkje op de website van jouw gemeente. 

CONTACT

Contacteer ons via 015 44 41 00 of regiomechelen@vormingplus.be.