Soirée MuzE: Van volksboekerij tot digitale bib. 155 jaar volksopvoeding en maat

U bent hier

Home > Soirée MuzE: Van volksboekerij tot digitale bib. 155 jaar volksopvoeding en maat

Wanneer

do, 24/10/2019 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-10-24 20:00:002019-10-24 22:00:00GMT+01:00Soirée MuzE: Van volksboekerij tot digitale bib. 155 jaar volksopvoeding en maatFrederik de Merodestraat 65 2800 Mechelen

Waar

Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Prijzen

Standaardprijs - 6.00
UiTPAS met kansentarief - 1.00

Code: H195839

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.


Op 10 juli 1865 opende de eerste stadsbibliotheek. Ze ging de concurrentie aan met de parochiale ‘boekerijen’, waar enkel ‘goede lectuur’ beschikbaar was, streng uitgeselecteerd door de katholieke elite. Het initiatief voor de bib kwam van de liberalen. De maatschappelijke strijd rond de bibliotheken was al even fel als die voor het onderwijs. Dat was zeker zo in Mechelen, de katholieke hoofdstad van het land.

 

Eens de bibliotheek er was, stond het stadsbestuur voor grote uitdagingen. Was hier een kerntaak weggelegd voor de lokale besturen? De collectie bestond voor een groot deel uit schenkingen van rijke, Franssprekende burgers en dus moest het aanbod van Nederlandstalige boeken op kosten van de stadskas aangevuld worden. Politieke propaganda en aanstootgevende geschriften moesten geweerd worden, maar waar lag de grens? En moesten de boeken opgevraagd worden uit het magazijn of zouden ze in open kasten geplaatst worden?

 

Sinds 1 september 2019 heeft de nieuwe interactieve bibliotheek onderdak in het vroegere Predikherenklooster aan de Goswin de Stassartstraat. Het gaat om veel meer dan het uitlenen van boeken. Het Predikheren speelt volop haar troef uit als centrum voor (internationale) meetings in een gebouw met een unieke erfgoedwaarde. Daarnaast wil ze een ontmoetings- en belevingsruimte zijn, waar de bezoeker via de modernste kanalen kan communiceren met de wereld.

Praktische info:

Tickets kan je op voorhand reserveren bij UiT in Mechelen. Een drankje is inbegrepen in de prijs. Je betaalt hier 2 euro administratiekosten per transactie. Wil je meerdere lezingen wil volgen, dan reserveer je de tickets dus best allemaal tegelijk.

Aan de balie in het Hof van Busleyden kan je ook terecht voor tickets in voorverkoop (ter plekke). Als er op de avond van de lezing zelf nog plaatsen beschikbaar zijn, worden deze verkocht tot 19u55. Aan de balie in het Hof van Busleyden betaal je geen administratiekosten.
Opgelet: Zaal Dodoens heeft een beperkte capaciteit. Eens de zaal volzet is, sluiten we de verkoop af. Tickets die bij UiT werden gereserveerd maar nog niet betaald, worden doorverkocht als ze om 19u55 niet zijn opgehaald.

Wil je de hele reeks volgen en koop je de vier tickets tegelijk? Dan kan je gratis een lezing naar keuze bijwonen uit een volgende reeks. Je ontvangt hiervoor een code. Met deze code kan je terecht aan de balie van UiT in Mechelen. Je kan ze ook gebruiken wanneer je je tickets online bestelt.
Opgelet: kaarten kopen voor een hele reeks kan enkel bij UiT in Mechelen.

Meer informatie over de lezingen:
www.hofvanbusleyden.be - muse@mechelen.be

Inschrijven bij:

UIT in MECHELEN
Tel: 070/222.800
E-mailadres:

Partners:

Musea en erfgoed Mechelen
Stedelijk Museum Hof van Busleyden

Over de begeleiding:

Herwig De Lannoy is als zakelijk coördinator van het Autonoom Gemeentebedrijf ‘Mechelen Actief in Cultuur’ (AGB MAC) rechtstreeks betrokken bij de exploitatie van de bib in Het Predikheren. Hij is licentiaat geschiedenis (KU Leuven, 1984) en voltooide een postgraduaat Bedrijfskunde (KU Leuven, 2008). Hij is voorzitter van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen en tevens gastdocent voor de opleiding Mechelse stadsgidsen. Daarnaast publiceert hij in wetenschappelijke uitgaven en schreef hij de boeken ‘Een stad in omwenteling. Mechelen in de 'lange' negentiende eeuw’ en ‘Een stad in volle vaart’ over Mechelen in de twintigste eeuw.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.