Soirée MuzE: Meer dan stenen: een geschiedenis van de dominicanen in Mechelen

U bent hier

Home > Soirée MuzE: Meer dan stenen: een geschiedenis van de dominicanen in Mechelen

Wanneer

do, 26/09/2019 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-09-26 20:00:002019-09-26 22:00:00GMT+01:00Soirée MuzE: Meer dan stenen: een geschiedenis van de dominicanen in MechelenFrederik de Merodestraat 65 2800 Mechelen

Waar

Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
UiTPAS met kansentarief - 1.00

Code: H195837

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.


Deze lezing start met een korte blik op de geschiedenis en de spiritualiteit van de ‘orde der predikbroeders’, in de Lage Landen vaak ‘predikheren’ genoemd, of ook wel ‘dominicanen’ naar hun stichter Dominicus van Caleruega (†1221). Deze Spaanse kanunnik werd op reis door het Zuiden van Frankrijk diep getroffen door de massale afval van de katholieke geloofsleer ten voordele van het katharisme. Daarom stichtte hij een orde die het Evangelie in woord én in daad zou verkondigen ‘tot heil van de zielen’. Na de pauselijke erkenning in 1216 volgde een snelle verspreiding over heel Europa: de eerste dominicanen arriveerden in 1226-1227 in Gent, een jaar later in Brugge. Vreemd genoeg kwam het in de eerste eeuwen van de orde niet tot een kloosterstichting in Mechelen, ondanks het kerkelijke en wereldlijke belang van deze stad.


In het tweede deel van de lezing bekijken we hoe de dominicanen van ’s Hertogenbosch in 1629 door de protestanten uit hun klooster werden verdreven. Na heel wat omzwervingen dienden ze uiteindelijk een aanvraag in om naar Mechelen te mogen verhuizen. Hun komst lokte heel wat protest uit, zowel bij andere bedelordes en de lokale clerus, als bij de burgerlijke overheid. In mei 1651 slaagden de broeders er toch in zich in Mechelen te vestigen. Ze trokken er een nieuw klooster op, in de periode 1720-1735 gevolgd door de kerk zoals we die nu kennen. De geschiedenis van de Mechelse dominicanen bestaat evenwel uit ‘meer dan stenen’. De broeders preekten, publiceerden en onderwezen, bouwden een Derde Orde-afdeling uit, animeerden verschillende broederschappen en ondersteunden devoties gelieerd aan de dominicaanse spiritualiteit.


Tot slot overlopen we kort de geschiedenis van de orde na de uitdrijving van de broeders in 1796 ten gevolge van de Franse Revolutie. Sindsdien is van een permanente dominicaanse presentie in Mechelen geen sprake meer, maar dankzij enkele voorwerpen en een aantal broeders blijven de banden tussen Dominicus’ orde en de Dijlestad levendig. 

Praktische info:

Tickets kan je op voorhand reserveren bij UiT in Mechelen. Een drankje is inbegrepen in de prijs. Je betaalt hier 2 euro administratiekosten per transactie. Wil je meerdere lezingen wil volgen, dan reserveer je de tickets dus best allemaal tegelijk.

Aan de balie in het Hof van Busleyden kan je ook terecht voor tickets in voorverkoop (ter plekke). Als er op de avond van de lezing zelf nog plaatsen beschikbaar zijn, worden deze verkocht tot 19u55. Aan de balie in het Hof van Busleyden betaal je geen administratiekosten.
Opgelet: Zaal Dodoens heeft een beperkte capaciteit. Eens de zaal volzet is, sluiten we de verkoop af. Tickets die bij UiT werden gereserveerd maar nog niet betaald, worden doorverkocht als ze om 19u55 niet zijn opgehaald.

Wil je de hele reeks volgen en koop je de vier tickets tegelijk? Dan kan je gratis een lezing naar keuze bijwonen uit een volgende reeks. Je ontvangt hiervoor een code. Met deze code kan je terecht aan de balie van UiT in Mechelen. Je kan ze ook gebruiken wanneer je je tickets online bestelt.
Opgelet: kaarten kopen voor een hele reeks kan enkel bij UiT in Mechelen.

Meer informatie over de lezingen:
www.hofvanbusleyden.be - muse@mechelen.be

Inschrijven bij:

UIT in MECHELEN
Tel: 070/222.800
E-mailadres:

Partners:

Musea en erfgoed Mechelen
Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.