Soirée MuZe: De bouw van het Predikherenklooster tussen 1655-1793

U bent hier

Home > Soirée MuZe: De bouw van het Predikherenklooster tussen 1655-1793

Wanneer

do, 10/10/2019 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-10-10 20:00:002019-10-10 22:00:00GMT+01:00Soirée MuZe: De bouw van het Predikherenklooster tussen 1655-1793Frederik de Merodestraat 65 2800 Mechelen

Waar

Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Prijzen

Standaardprijs - 6.00
UiTPAS met kansentarief - 1.00

Code: H195838

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.


In 2012 werd het Predikherenklooster, toen in erg ruïneuze toestand, onderworpen aan een bouwhistorische studie op basis van literatuur-, archief- en in situ onderzoek. De onderzoekresultaten en het bouwhistorische verhaal komen tijdens deze lezing op een chronologische wijze aan bod.


Eerst belichten we de bouw van het Predikherenklooster tussen 1655 en 1793. De focus ligt hier op de aankoop van de gronden aan de voormalige Kerkhofpoort in de 17e eeuw, de verschillende bouwfasen van de kloostersite en de functies van de gebouwen en ruimten gerelateerd aan de levenswijze van de Predikheren. Het tweede deel gaat dieper in op de militaire inname van de kloostersite tussen 1809 en 1975. We zoomen in op de periode waarin het klooster als hospitaal en de kerk als arsenaal werd gebruikt en wanneer de verschillende ruimten heringericht werden als klaslokalen.


Het klooster, met zijn vier vleugels rondom een vierkante binnenplaats, en de barokkerk die de aanvankelijke kapel verving, getuigen van hun veelzijdige, bewogen geschiedenis.   

Praktische info:

Tickets kan je op voorhand reserveren bij UiT in Mechelen. Een drankje is inbegrepen in de prijs. Je betaalt hier 2 euro administratiekosten per transactie. Wil je meerdere lezingen wil volgen, dan reserveer je de tickets dus best allemaal tegelijk.

Aan de balie in het Hof van Busleyden kan je ook terecht voor tickets in voorverkoop (ter plekke). Als er op de avond van de lezing zelf nog plaatsen beschikbaar zijn, worden deze verkocht tot 19u55. Aan de balie in het Hof van Busleyden betaal je geen administratiekosten.
Opgelet: Zaal Dodoens heeft een beperkte capaciteit. Eens de zaal volzet is, sluiten we de verkoop af. Tickets die bij UiT werden gereserveerd maar nog niet betaald, worden doorverkocht als ze om 19u55 niet zijn opgehaald.

Wil je de hele reeks volgen en koop je de vier tickets tegelijk? Dan kan je gratis een lezing naar keuze bijwonen uit een volgende reeks. Je ontvangt hiervoor een code. Met deze code kan je terecht aan de balie van UiT in Mechelen. Je kan ze ook gebruiken wanneer je je tickets online bestelt.
Opgelet: kaarten kopen voor een hele reeks kan enkel bij UiT in Mechelen.

Meer informatie over de lezingen:
www.hofvanbusleyden.be - muse@mechelen.be

Inschrijven bij:

UIT in MECHELEN
Tel: 070/222.800
E-mailadres:

Partners:

Musea en erfgoed Mechelen
Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.