Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.
In februari en maart 2019 laat Soirée MuzE het geld rollen in de reeks KLINKENDE MUNT. Hoe werden vroeger munten geslagen en waarom maakte elke graaf of hertog zijn eigen exemplaren? Wat als je om geld verlegen zal in een tijd toen woekeraars enorme rentes vroegen op een lening? Bood het pandjeshuis soelaas? Of moest je hopen op het winnende lot uit de loterij? Moralisten en kunstenaars hadden alvast hun bedenkingen bij het winstbejag en de hebzucht van hun tijdgenoten.
In deze lezing belicht Hadewijch Masure de geschiedenis van het Hof van Busleyden als Berg van Barmhartigheid, in de bredere context van sociale voorzieningen in de stad. Bergen van Barmhartigheid waren pandjeshuizen: mensen konden er aan een lage rente geld lenen in ruil voor een voorwerp dat ze in pand gaven. Konden ze hun rente niet aflossen, dan hield het pandjeshuis het ingeleverde voorwerp. Vanwege de lage rente en de kleine bedragen die konden worden geleend, werd de instelling beschouwd als een vorm van sociale zorg.
In welke tijdsgeest kwamen deze pandjeshuizen tot stand, en vanwaar de vreemde naam? Wie maakte gebruik van de pandjeshuizen en welke voorwerpen lieten deze gebruikers achter? Hoe paste de Berg van Barmhartigheid in de bredere context van armenzorg en sociale voorzieningen? Welk zorgaanbod bestond er in vroegmodern Mechelen? We bekijken of de Mechelse casus uniek was en hoe de situatie eruit zag in andere Europese steden.