Soirée MuzE: De Berg van Barmhartigheid: pandjeshuizen en armenzorg tijdens het

U bent hier

Home > Soirée MuzE: De Berg van Barmhartigheid: pandjeshuizen en armenzorg tijdens het

Wanneer

do, 28/02/2019 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-02-28 20:00:002019-02-28 22:00:00GMT+01:00Soirée MuzE: De Berg van Barmhartigheid: pandjeshuizen en armenzorg tijdens hetFrederik de Merodestraat 65 2800 Mechelen

Waar

Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Prijzen

Standaardprijs - 5.00
UiTPAS met kansentarief - 1.00

Code: W195567

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.


In februari en maart 2019 laat Soirée MuzE het geld rollen in de reeks KLINKENDE MUNT. Hoe werden vroeger munten geslagen en waarom maakte elke graaf of hertog zijn eigen exemplaren? Wat als je om geld verlegen zal in een tijd toen woekeraars enorme rentes vroegen op een lening? Bood het pandjeshuis soelaas? Of moest je hopen op het winnende lot uit de loterij? Moralisten en kunstenaars hadden alvast hun bedenkingen bij het winstbejag en de hebzucht van hun tijdgenoten.  


In deze lezing belicht Hadewijch Masure de geschiedenis van het Hof van Busleyden als Berg van Barmhartigheid, in de bredere context van sociale voorzieningen in de stad. Bergen van Barmhartigheid waren pandjeshuizen: mensen konden er aan een lage rente geld lenen in ruil voor een voorwerp dat ze in pand gaven. Konden ze hun rente niet aflossen, dan hield het pandjeshuis het ingeleverde voorwerp. Vanwege de lage rente en de kleine bedragen die konden worden geleend, werd de instelling beschouwd als een vorm van sociale zorg.


In welke tijdsgeest kwamen deze pandjeshuizen tot stand, en vanwaar de vreemde naam? Wie maakte gebruik van de pandjeshuizen en welke voorwerpen lieten deze gebruikers achter? Hoe paste de Berg van Barmhartigheid in de bredere context van armenzorg en sociale voorzieningen? Welk zorgaanbod bestond er in vroegmodern Mechelen? We bekijken of de Mechelse casus uniek was en hoe de situatie eruit zag in andere Europese steden.

Praktische info:

Tickets kan je op voorhand reserveren bij UiT in Mechelen. Je betaalt hier 2 euro administratiekosten per transactie. Wil je meerdere lezingen wil volgen, dan reserveer je de tickets dus best allemaal tegelijk.

Aan de balie in het Hof van Busleyden kan je ook terecht voor tickets in voorverkoop (ter plekke). Als er op de avond van de lezing zelf nog plaatsen beschikbaar zijn, worden deze verkocht tot 19u55. Aan de balie in het Hof van Busleyden betaal je geen administratiekosten.
Opgelet: Zaal Dodoens heeft een beperkte capaciteit. Eens de zaal volzet is, sluiten we de verkoop af. Tickets die bij UiT werden gereserveerd maar nog niet betaald, worden doorverkocht als ze om 19u55 niet zijn opgehaald.

Tarieven
Basisprijs € 5,00
UiTPAS met kansentarief € 1,00
(een drankje inbegrepen)

Wil je de hele reeks volgen en koop je de vier tickets tegelijk? Dan kan je gratis een lezing naar keuze bijwonen uit een volgende reeks. Je ontvangt hiervoor een code. Met deze code kan je terecht aan de balie van UiT in Mechelen. Je kan ze ook gebruiken wanneer je je tickets online bestelt.
Opgelet: kaarten kopen voor een hele reeks kan enkel bij UiT in Mechelen.

UiT in Mechelen
Hallestraat 2-4-6
2800 Mechelen
T 070 22 28 00
www.uitinmechelen.be

Meer informatie over de lezingen:
www.hofvanbusleyden.be - muse@mechelen.be

Inschrijven bij:

UIT in MECHELEN
Tel: 070/222.800
E-mailadres:

Partners:

Musea en erfgoed Mechelen
Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.