Soirée MuzE - Back to Black

U bent hier

Home > Soirée MuzE - Back to Black

Zwarte mensen verbeeld in de Zuidelijke Nederlanden

Wanneer

do, 26/03/2020 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2020-03-26 20:00:002020-03-26 22:00:00GMT+01:00Soirée MuzE - Back to BlackFrederik de Merodestraat 65 2800 Mechelen

Waar

Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Prijzen

Standaardprijs - 6.00
UiTPAS met kansentarief - 1.00

Code: W205968

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.


De eerste mensen met een Afrikaans uiterlijk verschijnen al ver voor de trans-Atlantische slavenhandel in de beeldende kunst van de Lage Landen. Na 1300 ontwikkelde zich, net als elders in Europa, een scala aan ‘rollen’ voor Afrikanen. In de eerste plaats waren er uiteraard Bijbelse figuren als de zwarte Koning uit het tafereel van de Aanbidding der Wijzen, of de koningin van Sheba. Daarnaast waren er de Moren waartegen gevochten moest worden of zwarte duivels en ten derde waren er vanaf de vijftiende eeuw Afrikanen te zien in wereldse taferelen. Deze laatste kunstwerken waren wellicht gebaseerd op de realiteit want inmiddels hadden zich in de Lage Landen Portugese handelaars gevestigd die hun Afrikaanse slaven en bedienden meebrachten. Ten tijde van de Bourgondische hertog Filips de Goede (1396 –1467) was er bovendien een grote bewondering voor wie toen ‘Ethiopiërs’ werden genoemd. Die waardering is zowel in de literatuur als in de kunsten terug te vinden. De eeuwen hierna nam de verbeelding van Afrikanen in de kunst, met name door de invloed van Peter Paul Rubens, een hoge vlucht. 

Tijdens deze lezing ontdekken we wie deze zwarte personen waren en wat hun rol en functie was in de kunst. 


Praktische info:

Tickets kan je op voorhand reserveren:

- bij UiT in Mechelen. Je betaalt hier 2 euro administratiekosten per transactie. Wil je meerdere lezingen volgen, dan reserveer je de tickets dus best allemaal tegelijk.
- aan de balie in het Museum Hof van Busleyden (enkel ter plekke). Hier betaal je geen administratiekosten.

Als er op de avond van de lezing nog plaatsen beschikbaar zijn, worden deze verkocht tot 19u55 aan de balie in het Hof van Busleyden.

Opgelet: Zaal Dodoens heeft een beperkte capaciteit. Eens de zaal volzet is, sluiten we de verkoop af. Tickets die bij UiT werden gereserveerd maar nog niet betaald, worden doorverkocht als ze om 19u55 niet zijn opgehaald.

Nieuwe tarieven:
- Basisprijs per ticket: € 6,00
- Basisprijs voor een volledige reeks (20% korting): € 19,20
- Prijs per ticket voor houders van een UiTPAS met kansentarief: € 1,00
(een drankje inbegrepen)

Meer informatie over de lezingen:
www.hofvanbusleyden.be - hvb@mechelen.be

Inschrijven bij:

UIT in MECHELEN
Tel: 070/222.800
E-mailadres:

Partners:

Musea en erfgoed Mechelen
Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

WINTERBROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.