Soirée MuzE - Back to Black

U bent hier

Home > Soirée MuzE - Back to Black

De kleuren maken de man. Over de betekenis van zwart in de laatmiddeleeuwse samenleving.

Wanneer

do, 12/03/2020 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2020-03-12 20:00:002020-03-12 22:00:00GMT+01:00Soirée MuzE - Back to BlackFrederik de Merodestraat 65 2800 Mechelen

Waar

Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Prijzen

Standaardprijs - 6.00
UiTPAS met kansentarief - 1.00

Code: W205967

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.


De kleuren maken de man. Over de betekenis van zwart in de laatmiddeleeuwse samenleving 


In onze cultuur wordt de dood steevast geassocieerd met zwart of andere donkere kleuren als bruin, paars en blauw. In de late middeleeuwen was dat minder evident. Al mogen we ons niet altijd laten leiden door de kleuren van de kledij op middeleeuwse schilderijen en miniaturen, omdat die vaak voortkwamen uit het streven van de maker naar afwisseling in het kleurengebruik. Op enkele uitzonderingen na is het wel zo dat in de late middeleeuwen zwart in de eerste plaats stond voor dood, rouw en verdriet. Het dragen van zwarte kledij en het aankleden van de (gebeds)ruimte met zwarte gordijnen waren vast gebruiken, net als het zwarte doek op de lijkkist of katafalk bij de begrafenis en andere doodsherdenkingen. 

Zwart stond ook voor iets negatief, of zelf iets racistisch zoals de pejoratieve betiteling van iemand als moor. Men zou hier, mits enig anachronisme, de Zwarte Pietdiscussie mee kunnen vergelijken. Toch hadden zwart en gelijkaardige kleuren nog andere betekenissen. Ze konden verwijzen naar eenvoud en ascese, zoals bijvoorbeeld de kledij van de zwartzusters. De zwarte kleding die de Bourgondische hertogen droegen, groeide uit tot een soort modekleur onder de hofhouding en de ambtsadel, zonder dat ze daarom altijd refereerde aan dood en rouw. Bij al deze vaststellingen stelt zich natuurlijk de vraag waar de middeleeuwers deze vorm van kleurensymboliek vandaan haalden.


Praktische info:

Tickets kan je op voorhand reserveren:

- bij UiT in Mechelen. Je betaalt hier 2 euro administratiekosten per transactie. Wil je meerdere lezingen volgen, dan reserveer je de tickets dus best allemaal tegelijk.
- aan de balie in het Museum Hof van Busleyden (enkel ter plekke). Hier betaal je geen administratiekosten.

Als er op de avond van de lezing nog plaatsen beschikbaar zijn, worden deze verkocht tot 19u55 aan de balie in het Hof van Busleyden.

Opgelet: Zaal Dodoens heeft een beperkte capaciteit. Eens de zaal volzet is, sluiten we de verkoop af. Tickets die bij UiT werden gereserveerd maar nog niet betaald, worden doorverkocht als ze om 19u55 niet zijn opgehaald.

Nieuwe tarieven:
- Basisprijs per ticket: € 6,00
- Basisprijs voor een volledige reeks (20% korting): € 19,20
- Prijs per ticket voor houders van een UiTPAS met kansentarief: € 1,00
(een drankje inbegrepen)

Meer informatie over de lezingen:
www.hofvanbusleyden.be - hvb@mechelen.be

Inschrijven bij:

UIT in MECHELEN
Tel: 070/222.800
E-mailadres:

Partners:

Musea en erfgoed Mechelen
Stedelijk Museum Hof van Busleyden

Over de begeleiding:

Prof. Paul Trio is gewoon hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de KU Leuven en aan de KU Leuven Campus Kortrijk. Hij doceert o.m. geschiedenis van de middeleeuwen, oud schrift en cultuurgeschiedenis middeleeuwen met aandacht voor voeding, kleding en huisinrichting. Zijn onderzoek spitst zich toe op de geschiedenis van de late middeleeuwen in de Nederlanden binnen de domeinen van volksreligie, onderwijs, stedelijke samenleving, publieke ruimten, corporaties en religieuze instellingen. Aandacht gaat ook naar de manier waarop het stedelijk landschap in die periode evolueerde.

Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit. Kijk onder 'Praktisch' voor meer info

WINTERBROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.