Soirée MuzE - Back to Black

U bent hier

Home > Soirée MuzE - Back to Black

De technologie van het zwart verven in de vroegmoderne tijd

Wanneer

do, 27/02/2020 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2020-02-27 20:00:002020-02-27 22:00:00GMT+01:00Soirée MuzE - Back to BlackFrederik de Merodestraat 65 2800 Mechelen

Waar

Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Prijzen

Standaardprijs - 6.00
UiTPAS met kansentarief - 1.00

Code: W205966

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.


Het procedé om textiel zwart te verven was complex en arbeidsintensief. Dit verklaart de kostbaarheid en de status waarmee de zwarte kleur verbonden werd. Er is in de natuur namelijk geen enkele plant of mineraal die textiel op een duurzame manier zwart kan maken. Niettemin ontwikkelden zich verschillende manieren om toch deze kleur te bekomen. 

De verschillende procedures leidden tot verschillende intensiteiten van zwart. Door de complexiteit van de kleurmethode was het zwartverven een dure aangelegenheid. Dit leidde ertoe dat ververs de strenge voorschriften van de overheid niet altijd even nauw opvolgden. Het was bijvoorbeeld verboden om ingrediënten zoals ijzerslijp, ijzervijlsel en hamerslag te gebruikten voor het verven van wol. Voor het verven van zijde daarentegen waren deze ingrediënten wel toegelaten. 

Om het productieproces van de textielververij te begrijpen, is het bestuderen van louter geschreven bronnen niet voldoende. De technologie of ‘de wetenschap van het proces van het maken’ vormt een belangrijk onderdeel van onze kennis, en geeft waardevolle informatie over het verversambacht en de gebruikte ingrediënten. Om te achterhalen of de ingrediënten in de historische recepten wel degelijk gebruikt werden door de ververs, was er nood aan goed bewaarde historische zwartgeverfde textielen. Belangrijk waren ook een aantal stalenboeken en handelscorrespondentie uit vijf Belgische archieven, daterend van 1650 tot 1850. Praktische info:

Tickets kan je op voorhand reserveren:

- bij UiT in Mechelen. Je betaalt hier 2 euro administratiekosten per transactie. Wil je meerdere lezingen volgen, dan reserveer je de tickets dus best allemaal tegelijk.
- aan de balie in het Museum Hof van Busleyden (enkel ter plekke). Hier betaal je geen administratiekosten.

Als er op de avond van de lezing nog plaatsen beschikbaar zijn, worden deze verkocht tot 19u55 aan de balie in het Hof van Busleyden.

Opgelet: Zaal Dodoens heeft een beperkte capaciteit. Eens de zaal volzet is, sluiten we de verkoop af. Tickets die bij UiT werden gereserveerd maar nog niet betaald, worden doorverkocht als ze om 19u55 niet zijn opgehaald.

Nieuwe tarieven:
- Basisprijs per ticket: € 6,00
- Basisprijs voor een volledige reeks (20% korting): € 19,20
- Prijs per ticket voor houders van een UiTPAS met kansentarief: € 1,00
(een drankje inbegrepen)

Meer informatie over de lezingen:
www.hofvanbusleyden.be - hvb@mechelen.be

Inschrijven bij:

UIT in MECHELEN
Tel: 070/222.800
E-mailadres:

Partners:

Musea en erfgoed Mechelen
Stedelijk Museum Hof van Busleyden
Online inschrijven is niet mogelijk voor deze activiteit.

WINTERBROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.