[Projectarchief] Prachtige portretten

U bent hier

Home > Projecten > [Projectarchief] Prachtige portretten
Prachtige portretten

Erfgoeddag 2017 stond in het teken van zorg. Niet enkel zorg voor erfgoed, maar zorg in de meest ruime zin komen aan bod. Ook in Heist-op-den-Berg. 
Dienstencentrum de Pit, WZH Ten Kerselaere, Heemkring Die Swaene, Archiefdienst Heist, Cultuurdienst Heist, Cultuurcentrum Zwaneberg, Kempens karakter en Vormingplus regio Mechelen sloegen de handen in elkaar en startten een traject met de mensen die in het woonzorgcentrum verblijven en met hun bezoekers.

In een brief werden bewoners en familie uitgenodigd om aan de hand van oude objecten verhalen over oude beroepen te vertellen en op te tekenen. De Heemkring van Heist stelde oude objecten in verband met beroepen ter beschikking om in vitrinekasten in de grote hal van het woonzorgcentrum tentoon te stellen. Die objecten maakten de verhalen bij veel bewoners en hun bezoekers los. Hun verhalen werden opgetekend en samen met foto’s van de verhaalvertellers in een expo gepresenteerd op 23 april 2017, Erfgoeddag. Een voorsmaakje kregen geïnteresseerden alvast in ‘Schitterend geslepen in Heist-op-den-Berg’ in CC Zwaneberg (van 1 april tot en met  23 april). 

Beroepen waren het uitgangspunt voor de gesprekken. Een vaak voorkomend beroep in de regio is diamantslijper. Er werd daarom ook een extra workshop reportagefotografie in een kleine diamantslijperij aangeboden.

In datzelfde traject stonden er workshops fotografie en sessies rond beleving in het woonzorgcentrum ten Kerselaere op de agenda in januari, februari en maart. 
Op deze manier kwamen familieleden en bewoners van het woonzorgcentrum terug dichter bij elkaar, schitteren mensen in hun eigen verhaal en werden alle Heistenaars uitgenodigd in het dagelijkse leven van het woonzorgcentrum. 

De publicatie Prachtige Portretten is het resultaat van een traject waarin de verhalen van rusthuisbewoners, geportretteerd door Heistenaars, aan bod komen. De wereld binnen en buiten het woonzorgcentrum Ten Kerselaere is op deze manier een stapje dichter naar elkaar gegroeid.

 

Periode: 
januari, 2017 tot april, 2017

CONTACT

Contacteer ons via 015 44 41 00 of regiomechelen@vormingplus.be.