Plasticvrij eten en drinken

U bent hier

Home > Plasticvrij eten en drinken


Water van de kraan

Kraantjeswater is zo zuiver dat het perfect drinkbaar is. Het is goedkoop, heeft geen milieubelastende verpakking nodig en is een van de meest gecontroleerde dranken. Dat hebben Kathleen en haar gezin ook begrepen. Zij schenken bij een dorstje dan ook een glaasje van de kraan in. Op verplaatsing nemen ze steeds een drinkbus mee.  
 
Meer weten?  Patrick Doyen is voormalig topman bij Coca-Cola. Vandaag staat hij aan de wieg van een bedrijf dat plastic drankverpakking overbodig wil maken. Wat als de stroper boswachter wordt? Bekijk en beluister Patricks via volgende link of de video onderin: https://zwijgenisgeenoptie.be/patrick-doyen/

Groenten en fruit zonder verpakking

Carine gaat niet meer naar de winkel of de markt zonder haar herbruikbare groentezakjes. Zo hoeft ze geen voorverpakte groenten te kopen en moet ze geen gebruik maken van plastieken wegwerpzakjes. Wist je dat je zo’n tasje met inhoud in de koelkast kan bewaren? Zo blijven je groenten en fruit ademen. De zakjes mogen trouwens af en toe mee in de wasmachine, zo blijven ze proper! 
 
Collega Sofie gaat zelfs een stapje verder: zij geniet van verse groenten uit haar eigen moestuin. Heb je geen grote tuin of een terras? Overweeg om zelf kruiden uit te planten! Opgelet: potjes kruiden uit de supermarkt zijn hiervoor niet geschikt. Koop in je lokale tuincentrum enkele van je favoriete kruidenplanten. 
 
Meer weten? Tijdens de coronacrisis grijpen consumenten sneller naar voorverpakte groenten uit vrees voor besmetting. Die vrees blijkt helaas helemaal onterecht, aldus professor Pierre Van Damme. Lees meer: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/05/mei-minder-plasticvrij-door-coro...

En, voor wie zelf groenten kweekt of graag in de tuin werkt: wist je dat je je tuin interessanter kan maken voor de natuur?

 

Restjes plasticvrij bewaren 

Puilt één van jouw keukenkasten ook uit met plastieken potjes in alle maten en soorten? Gebruik je aluminium- of plasticfolie? Ook daar zijn alternatieven voor, weet Jole! Zij gebruikt ‘food huggers’ om potten en kommen af te dekken of restjes fruit en groenten mee in te pakken. Ook bijenwasdoeken zijn een prima alternatief om restjes mee te bewaren. Je kan deze katoenen doeken wassen, hergebruiken en composteren.  
 
Meer weten? Wist je dat je een bijenwasdoek ook zelf kan maken? Je vindt verschillende instructievideo’s op Youtube. Hou gerust ook ons cursusaanbod in de gaten. Normaal gezien stond er in het kader van Mei Plasticvrij een bijenwasdoek-workshop op het programma. We proberen deze op een later tijdstip te laten doorgaan. 

Ergens onderweg 

Hoe pak je plasticvrij onderweg en op verplaatsing aan? Het gebruik van een drinkbus of herbruikbare koffiebeker is je waarschijnlijk al bekend. Er bestaat ook een handig alternatief om je lunch in te pakken en mee te nemen. Jole maakt gebruik van een herbruikbare ‘foodwrap’ als alternatief voor een boterhammendoos of folie. De wasbare wrap houdt je boterhammen of tussendoortjes vers en kan je gebruiken als placemat tijdens het eten. Extra tip: je kan zo’n wrap ook meenemen naar de kaaswinkel of slager en vragen om er je aankopen in te laten verpakken. Dubbele win!  

Meer weten? De video onderin toont hoe je zo'n wrap gebruikt:

BRONNEN

ONTHAAL

We zijn momenteel niet telefonisch bereikbaar. Heb je een vraag voor ons? Neem contact op via regiomechelen@vormingplus.be.