Plasticvrij in de badkamer

U bent hier

Home > Plasticvrij in de badkamer


In onze badkamers reinigen we en verzorgen we ons lichaam. Daar komen vaak plastic verpakkingen en items voor eenmalig gebruik bij kijken. Kan dat ook anders? Zeker weten! Vormingpluscollega’s Jole, Ellen en Liesbeth reiken je een alternatief aan voor de verpakkingen van je verzorgingsproducten, het gebruik van wegwerp wattenschijfjes of reinigingsdoekjes en plastic tandenborstels.  

Plasticvrije verzorging 

Mogelijk staat ook jouw badkamer er vol mee: bussen shampoo en douchegel, potjes en tubes met crèmes, flesjes deodorant, … ga zo maar door. 

  • In een verpakkingsvrije winkel kan je een aantal verzorgingsproducten, zoals shampoo of douchegel, bijvullen in een zelf gekozen ‘opvangcontainer’ die je hergebruikt. 
     
  • Voor veel verzorgingsproducten bestaat een verpakkingsvrij alternatief. Je scheren, je haren of lichaam wassen kan bijvoorbeeld met een plasticvrije zeepbar. Ze bestaan in alle maten en soorten, afgestemd op jouw verzorgingsnood. Een zeephouder zorgt ervoor dat je zeep na gebruik kan drogen, zodat je er langer van kan genieten. Uiteraard: je haar wassen met een zeepbar vraagt wat aanpassing en een overgangsperiode, maar na enige tijd ben je de vloeibare variant vergeten! Wist je al dat je ook je oksels zonder plastic fris houdt? Liesbeth test een deodorant uit die verpakt is in gerecycleerd karton en geen ingrediënten bevat die schadelijk zijn voor je huid. Van een win-win gesproken! 
     
  • Met een aantal basisingrediënten kan je ook zelf een pallet aan verzorgingsproducten maken. Vormingplus neemt in haar programma telkens enkele sessies op waarin je onder begeleiding zelf aan de slag kan. Hou dus zeker ons programma voor de komende seizoenen in de gaten. In afwachting daarvan deelt lesgeefster Eva Engels een eenvoudig badkamerrecept dat goed van pas komt in tijden van handen wassen en nog eens handen wassen, en nog eens … Coldcream is een vette crème die eenvoudig is om te maken en heel verzorgend is voor handen met kloofjes.

Ingredienten: 30 ml plantaardige olie (amandel of olijfolie), 15 ml hydrolaat/gedestilleerd water, 5 g bijenwas en 15 druppels etherische olie naar keuze (lavendel, roos of kamille zijn zacht voor je handen). 

Recept: Zorg ervoor dat je handen en keukenmateriaal ontsmet zijn voor je begint. Breng als eerste stap de bijenwas en olie samen in één potje (vetfase). Het gedestilleerd water giet je in een ander potje (waterfase). Verwarm de inhoud van beide potjes au-bain marie tot dezelfde temperatuur tot de bijenwas volledig gesmolten is.  Je kan hiervoor gebruik maken van twee lege confituurpotjes die je in een kleine kookpot met een paar centimeter heet water zet.  Je kan een vleesthermometer gebruiken om na te gaan of de temperatuur in beide potjes gelijk is. Wanneer dit het geval is, kan je het gedestilleerd water druppelsgewijs toevoegen aan de vetfase (het potje met de gesmolten was en olie). Vanaf nu roer je onafgebroken tot het geheel een stevige crème wordt. En ja, dat kan even duren ... ;-) Voeg de druppels etherische olie toe aan de crème en je verzorgingsproduct is klaar. Bewaar de crème in een gelabeld potje op een donkere plaats. Zo is je zelfgemaakte coldcream drie weken houdbaar. 
 
Wattenschijfjes 
 
Alle make-up die je ‘s ochtends aanbrengt, moet er ‘s avonds weer af. Daar kunnen we niet onderuit. Helaas vraagt de productie van katoen liters water. Het feit dat we ze meteen na gebruik weggooien, is ook geen plus voor het milieu. Herbruikbare wattenschijfjes zijn mild voor je huid en de natuur. Dat weet ook Jole, zij gebruikt herbruikbare wattenschijfjes en vond daarvoor inspiratie op de blog ‘Grote kleine woorden’. Blogster Christine deelt er een handleiding waarmee je zelf aan de slag kan. Ze maakte speciaal voor ons ook een bijhorende video-instructiefilm:
 

Plasticvrij tandenpoetsen 

Ook onze tandenborstels zijn af en toe aan vervanging toe. Het is te zeggen: het enige dat aan vervanging toe is, is de kop ervan. Beetje zonde om telkens een plastic handvat bij het afval te zwieren… Gelukkig kan dat anders! Er bestaan tandenborstels met een kliksysteem waarbij je telkens de kop met borstel kan vervangen. Ook tandenborstels uit hout of bamboe met nylonharen zijn een goed alternatief. Collega Ellen en haar gezin zijn grote fan. Bamboe is biologisch afbreekbaar en van nature anti-bacterieel. En zeg nu zelf: zo’n bamboeborstel oogt wel mooi in je badkamer, niet? 
Ook voor andere tandverzorgingsproducten bestaan alternatieven: denk aan flosdraad met was of zelfs tandpasta in solide vorm. Lees er meer over in dit blogbericht. Veel poetsplezier!

Wil je graag meer tips over zero-waste in de badkamer? Neem een kijkje op de volgende websites: 

https://schonestadsmeisje.com/badkamer/ 

https://www.veerlecolle.be/2018/10/12/zero-waste-podcast-de-badkamer/ 

Foto: v.l.n.r. plasticvrije deo, bamboe tandenborstels, solide shampoo (c) Kudzu, herbruikbare watjes (c) Grote Kleine Woorden

ONTHAAL

We zijn momenteel niet telefonisch bereikbaar. Heb je een vraag voor ons? Neem contact op via regiomechelen@vormingplus.be.