In Perspectief: Angola

U bent hier

Home > In Perspectief: Angola

Wanneer

di, 24/09/2019 - 09:30 - 11:30
Voeg toe aan kalender2019-09-24 09:30:002019-09-24 11:30:00GMT+01:00In Perspectief: AngolaLeuvensesteenweg 129 2800 Mechelen

Waar

DC De Smis
Leuvensesteenweg 129
2800 Mechelen

Prijzen

Standaardprijs - 12.00
UiTPAS met kansentarief - 2.50

Code: H195791

De bijeenkomsten van In PerSpectief verruimen je blik en plaatsen de feiten in een ander daglicht. Soms gaan we op zoek naar de wetenswaardigheden achter nieuws, andere keren trekken we de kunstzinnige kant uit.

Bij In PerSpectief zoeken we vooral de gezonde mix op van kunst en cultuur, maatschappelijke kwesties en actualiteit. Elke bijeenkomst gidst een andere deskundige ons op een professionele wijze doorheen een thema.


Angola heeft sinds september 2017 een nieuwe president: João Lourenço heeft Eduardo dos Santos opgevolgd, die 38 jaar aan de macht was. Maar betekent dit échte verandering of meer van hetzelfde?


Wat niemand echt had verwacht, lijkt toch te gaan gebeuren onder de nieuwe president, João Lourenço: hij haalt fors de bezem door het oude machtsapparaat van de Dos Santos-dynastie, die de corruptie tot staatsideologie had verheven. Na het vertrek van president José Eduardo dos Santos in september 2017, vielen vorig jaar ook andere hoofdrolspelers één voor één van hun voetstuk. Eerst was het de beurt aan Isabel dos Santos (dochter van en vaak omschreven als de rijkste vrouw van Afrika) die niet langer staatsoliemaatschappij Sonangol mocht leiden. Korte tijd later viel ook haar machtige broer, Zenu dos Santos, hetzelfde lot te beurt. Tegen andere kopstukken van het oude regime werden spectaculaire rechtszaken begonnen. Sommigen zitten in de gevangenis te wachten op hun proces.


Anderzijds doet João Lourenço er alles aan om de macht van de partij, de MPLA, te herstellen door haar corrupte imago weg te werken. Angola zit als tweede grootste olieproducent van Afrika in een moeilijk economisch parket: de lage olieprijzen op de wereldmarkt hebben de inkomsten zwaar onderuit gehaald en het land is dringend op zoek naar andere, alternatieve inkomstenbronnen om zijn snel groeiende bevolking een betere toekomst te bieden. Angola wil ook een rol spelen in de machtspolitiek van heel Centraal en Zuidelijk Afrika.

Partners:

DC De Smis

Over de begeleiding:

 
Jan Van Criekinge is historicus en journalist. Hij specialiseerde zich in Afrikaanse geschiedenis en ontwikkelingssamenwerking. Hij is regelmatig te gast bij In Perspectief.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.