Gedeeld leesplezier!

U bent hier

Home > Nieuws > Gedeeld leesplezier!

In ons e-zine van mei vroegen we onze lezers welk boek een indruk op hen heeft nagelaten of hun beeld over een thema veranderde. We kregen een mooie reeks reacties binnen en delen deze hieronder met jullie. Want gedeeld leesplezier, is dubbel plezier!

Vormingplus tipte zelf in de digitale nieuwsbrief het boek 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman, omdat het een nieuw en hoopvol licht werpt op onze toekomst. Een onschuldige hand grabbelde uit één van de inzendingen een winnaar, die het boek in de wacht sleepte. Blijf je ook graag op de hoogte over onze laatste nieuwtjes en maak je al 'ns graag kans op een prijs die je verrijkt? Schrijf je in en ontvang maandelijks ons e-zine in je mailbox.

 • Chris Herssens tipt:
  Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (Maarten Boudry)

"Dit boek geeft een positieve kijk op de wereld en dat kunnen we gebruiken in deze tijden. Weg van het doemdenken......maar vooruit met de geit!"

 • Marjolein Ools tipt:
  Stop met aardig zijn (Thomas D'Ansembourg)

"Een boek dat mijn beeld danig veranderde over communicatie, is 'stop met aardig zijn' van Thomas D'Ansembourg.  Ik heb daardoor ingezien dat verbindende communicatie, juist betekent opkomen voor je eigen behoeften, durven verschillen. Deze zoektocht naar je eigen behoeften vind ik een ware ontdekking. Deze behoeften vervolgens verbindend communiceren geeft bestaansrecht en leven."

 • Marie Claire Hillaert tipt: 
  De ondraaglijke blankheid van het bestaan (Marianne Thamm)​

"Ik heb met veel genoegen een boek gelezen dat mijn kijk op Zuid-Afrika en zijn problematiek heeft open getrokken. Het boek raakte me op verschillende manieren. Het verhaal van haar jeugd, de beschrijving van een rebels meisje, moeizame relatie met haar vader, het willen verklaren van zijn houding door zijn oorlogsverleden. Haar aversie tegen het nazisme. Haar werk als journaliste, hoe ze het leven in de townships ontdekt. Bij het tweede deel van het boek was ik blij dat ze eindelijk haar draai in het leven had gevonden en in rustiger vaarwater kwam. Hoe ze liefdevol met haar ouders omging. Hoe ze haar ouders probeerde begrijpen en ook een andere kant bij haar vader ontdekte. Prachtig hoe hij ontdooide bij zijn zwarte kleindochters. En ze schrijft en beschrijft mooi! Tot slot: een mooi gekozen titel!"

 • Elisabeth van Winkel tipt:
  De 7 spirituele wetten van succes (Deepak Chopra)

"Een praktische gids voor het vervullen van uw dromen. Geeft  je helderheid hoe je manier van denken en handelen invloed hebben op je leven. Ik lees en herlees het telkens weer. Heel inspirerend."

 • Els Van Camp tipt:
  Grand Hotel Europa (Ilja Leonard Pfeiffer)

"Ik las onlangs 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeiffer, en had nadien behoorlijk mixed feelings. Literair vind ik het geen hoogvlieger. Zo hou ik al helemaal niet van zijn bombastische, uitgesponnen schrijfstijl. Maar ook de verhaalopbouw is saai en slordig, nevenverhalen zijn niet geïntegreerd in het geheel, je vraagt je als lezer af wat de meerwaarde ervan is ... Dus je leest het niet omwille van het literaire genot. Maar qua inhoud vond ik het absoluut wél een eye-opener. Op deze manier had ik toerisme nog nooit bekeken. En met schaamrood op de wangen moet ik bekennen dat ik me helemaal herkende in de beschrijving van de toerist die zichzelf geen toerist vindt maar alle anderen wél. Conclusie: zéker een aanrader, al is het soms worstelen en even doorbijten."

 • An Gevers tipt:
  Een kleine geschiedenis van bijna alles (Bill Bryson)

"Ik raad het boek Een Kleine Geschiedenis Van Bijna Alles van Bill Bryson aan. Het is een heel toegankelijk en meeslepend boek dat een speelse kijk werpt op zwaardere doch super interessante onderwerpen zoals de menselijke evolutie, wetenschap in 't algemeen, het heelal,... Om in één adem uit te lezen! :-)"

 • Marie-José De Wachter tipt:
  Tot ziens, daarboven! (Pierre Lemaître)

​"Toen ik de korte inhoud op de achterflap las, dacht ik 'Oh, nee: de zoveelste oorlogsroman!'. Ik begon eraan en ... zelden met zoveel ijver en 'plezier' doorgelezen!

De laatste dagen van de 'Grote Oorlog' van '14-'18 maak je mee samen met twee Franse soldaten in de frontlinies ten noorden van Parijs. De laatste loodjes wegen zeer zwaar, zo blijkt. Zij zwaaien af en ervaren hoe de Franse machthebbers en sommige burgers de dode helden willen vereeuwigen: opgravingen, monumenten aanmaken, ... het brengt zoveel geld op, tenminste als je niet maalt om enig ellebogenwerk en falsificaties waar nodig. Zij die het overleefden kosten echter geld: terug van soldaat naar gewone burger, met de verminkingen, de grote geestelijke schade, de verliezen in je familie en je vriendenkring, ...  En steun krijgen ze daarbij niet, want het geld verdwijnt in de zakken van de talrijke handige en corrupte individuen.

Geef toe: dit is een oorlogsroman vanuit een heel speciale gezichtshoek.  Als die dan ook nog een zeer vlot geschreven is door Pierre Lemaître (oorspronkelijke titel: 'Au revoir, là-haut!') dan wil ik dit boek zeer zeker aanbevelen!"

 • Sara Lanoye tipt:
  De kunst van het ongelukkig zijn (Dirk De Wachter)

"Ik deel graag een boek dat een indruk op me heeft nagelaten, met name 'De kunst van het ongelukkig zijn'. De titel lijkt ongelukkig gekozen, maar is het niet. Het gaat over zingeving, betekenisgeving, over menselijk contact, over bepaalde waarden en normen, over rituelen, over het durven herkennen, erkennen en benoemen van geluk en ongeluk, over aanraken en aangeraakt worden, over praten en nog meer over actief luisteren, over ons geweten als mens, als individu, als familie en als samenleving, het gaat over solidariteit en verbondenheid, ...

Hij sluit af met: "Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis daarentegen, is waar het leven om draait. De zin van het bestaan zit in de zorg voor andermans geluk. En die zin is tegelijk het fundament waar we zelf op staan. We zijn op deze aardbol gesmeten, door een reeks toevalligheden. Het enige wat we kunnen doen is er iets zinvols van maken." Mocht je het nog niet gelezen hebben, doen!"

 • Els Lens tipt:
  Naar de rivier (Olivia Laing)

"Het onweer bleef uit. De wolken stegen op en vertrokken naar het zuiden, en de dag leek verlost van zijn zwaarte. De zon verloor zijn geschubde sluier en hoog boven het dal vertrokken de schapenwolkjes via het onzichtbare pad dat ook de vogels volgen naar zee." Dit vond ik zo'n mooie zin, dat ik hem met jullie wilde delen. Hij komt uit het boek 'Naar de rivier' van Olivia Laing. Het gaat over de Ouse, een rivier in Engeland, ... de rivier waar Virginia Woolf in verdronk.

De schrijfster, Laing, volgt de rivier van bron tot monding, met prachtige beschrijvingen van de natuur, afgewisseld door mijmeringen en door verhalen over wat er allemaal langs die rivier is gebeurd in de loop der eeuwen. En hier en daar haalt ze een fragment aan uit het werk van Virginia Woolf en vertelt ze meer over het leven van Woolf.  Het verhaal/verslag speelt zich af in de langste en heetste dagen van het jaar, rond midzomernacht."

CONTACT

Contacteer ons via 015 44 41 00 of regiomechelen@vormingplus.be.