Duurzaam en Warm Eindejaar

U bent hier

Home > Nieuws > Duurzaam en Warm Eindejaar

Dit jaar is anders dan anders. Ook bij Vormingplus. De weggeefkast die in december normaal gezien de show steelt met een gezellig komen en gaan van weggevers en snuisteraars, staat helaas op stal. Niet getreurd! Er zijn gelukkig alternatieven om ook dit eindejaar spullen weg te geven, te delen en te krijgen. We inspireren je hier met een waaier aan duurzame eindejaarstips om jezelf, iemand anders of de natuur blij te maken! Daarbij hebben we ook aandacht voor acties en initiatieven die kwestbare mensen steunen. 

Enkele tips! 

 • Struin het internet af op zoek naar 'online geefkasten’. Zoek via Google of Facebook met zoektermen als ‘GIFT’, ‘Weggeefgroep’ of ‘te geef’, gevolgd door jouw stad of gemeente. Zo kom je bijvoorbeeld terecht op Gift Mechelen, een online deelgroep voor de inwoners van Mechelen en randgemeenten. Bewoners van Heist op/den Berg kunnen terecht bij Gift Heist-op-den-Berg.
   
 • Langlevedekerstboom levert tijdens de eindejaarsperiode kerstbomen die nadien goed verzorgd worden zodat ze het volgende jaar opnieuw kunnen schitteren.
   
 • Wil je een iemand blij maken met speelgoed? Neem een kijkje in het uitgebreide fotoalbum tweedehandsspeelgoed van Swishing. Swishing is een meetingpoint voor iedereen die kledij wil ruilen voor een nieuwe outfit. Het is hip en je verkleint er bovendien je ecologische voetafdruk mee! Swishing organiseert ook tweedehands kledingverkopen en Swishing stores.
   
 • Samen gezellig rond de tafel een bordspel of kaartspel spelenIn de Mechelse bib kan je niet alleen boeken, maar ook gezelschapsspellen uitlenen. 
   
 • Eindejaar betekent vaak cadeautjes geven en krijgen. Er zijn helaas kinderen die nooit cadeautjes krijgen ... Geef kwetsbare kinderen het cadeautje waar zij van dromen via Mechelen houdt je warm.
   
 • 150.000 mensen staan op de wachtlijst voor een sociale woning. Daar wil Welzijnszorg wat aan doen. De studenten van de twee studentenhuizen in het Diocesaan Pastoraal Centrum Mechelen zetten een mooie eindejaarsactie op poten. Wil je dit project steunen? Lees er meer over via https://www.actiedpc.com. Opgelet: deze actie loopt tot 16 december.
   
 • De bewoners van de Schrijnstraat in Mechelen toveren elke vrijdagavond hun straat om tot schijnstraat. Ze laten telkens 20 minuten lichtjes schijnen. Ze hopen er andere straten in de stad of daarbuiten mee te inspireren. "Je kan een bureaulamp gebruiken, een zaklamp of koplamp en er op de meest creatieve manier mee op de muur van je overbuur schijnen", aldus initiatiefnemer Pier De Cock. Iets voor jou en jouw buren?
   
 • De Refuge in Mechelen serveert op kerstavond heerlijke takeawaymenu's. Wie zo'n menu bestelt, steunt de werking van het sociaal restaurant. Dankzij een tussenkomst van de stad kunnen houders van een UiTpas met kansentarief een gratis feestmaal bestellen via Het Sociaal Huis of De Keeting. Reserveer je kerstmaal via de Facebookpagina van De Refuge
   
 • Ook het sociaal restaurant 't Hofke in Lier biedt lekkere afhaalmaaltijden aan. Ontdek het weekmenu op de Facebookpagina van 't Hofke. Wie een UiTpas met kansentarief of kaartje van de sociale kruidenier heeft, betaalt de helft van de prijs.
   
 • Woon je in Bonheiden en wil je graag jouw buren of rusthuisbewoners een hart onder de riem steken? Doe mee aan de actie Op den borduur bij uwen buur of bezorg de bewoners van de woonzorgcentra een kaartje of tekening met warme wensen. 
   
 • Wie, tot slot, graag even ontspant voor de buis kan afstemmen op RTV. Deze regionale zender brengt vanaf 14 december elke werkdag van 10.30 u. tot 15.00 u. hartverwarmende televisie met Gemeend Gegund. Verwacht je aan beelden van vroeger en nu, groetjes en wensen, verhalen uit de oude doos, muziek en sfeervolle reportages. Bonheidenaars kunnen tijdens de wekelijkse markt op 23 december hun warmste kerstwensen uitspreken voor de camera van RTV. Deze wensen komen aan bod in het programma.

 

CONTACT

Contacteer ons via 015 44 41 00 of regiomechelen@vormingplus.be.