De Grond der Dingen

U bent hier

Home > Projecten > De Grond der Dingen
De Grond Der Dingen (c) Hans Roels

De Grond der Dingen is een initiatief van theater ARSENAAL/LAZARUS en Museum Hof van Busleyden waarbij inwoners van Mechelen opgeroepen worden om actief mee te bouwen aan de gemeenschappelijke toekomst. De stad stelt 20.000m² ter beschikking om een aantal voorstellen te realiseren. Lees meer over het project via www.degronderdingen.be.

Vormingplus regio Mechelen werkte in 2019 op twee manieren samen met het theaterhuis en het museum. 

Verbinden
De Grond der Dingen kan enkel een stadsproject kan zijn als álle Mechelaars uitgenodigd worden om een idee in te dienen. De blanke middenklasse is mondig en vindt (bijna) vanzelf een weg om zich te uiten en zijn/haar stem te laten horen.  Voor de kwetsbaardere bevolkingsgroepen is dat niet evident. Vormingplus ondersteunt het project daarom bij het betrekken van kansengroepen door hen uit te nodigen een idee in te dienen en hen daarbij te begeleiden. Samen met de projectpartners bracht Vormingplus verschillende werkbezoeken aan De Keeting, een vereniging waar armen het woord nemen.

Ontmoeten
Vormingplus heeft vanuit haar omgevingsanalyse een goed zicht op de behoeften van burgers in de stad en wil Mechelaars versterken in het opnemen van hun burgerschap. Daarom boden we ondersteuning bij het realiseren van contact en synergie tussen de individuele indieners van ideeën. Vormingplus faciliteerde drie ontmoetingsmomenten waarop indieners samen thema’s en onderwerpen clusterden en dacht een geschikte methodiek uit. 

Kirsten Maeyaert en Theo Schoovaerts maakten tijdens deze momenten films illustraties bij de ideeën. Bekijk hieronder een dynamisch vergaderverslag van Kirsten. Daaronder kan je via via 'Downloads' enkele van haar tekeningen bewonderen.

In ons inspiratiemagazine lees je via een tijdlijn meer over de concrete stappen die we voor de doelstellingen verbinden en ontmoeten genomen hebben. 

CONTACT

Je kan ons momenteel telefonisch niet bereiken. Contacteer ons via regiomechelen@vormingplus.be