Conversatietafels

U bent hier

Home > Projecten > Conversatietafels
Conversatietafels

Tijdens de bijeenkomsten van een conversatietafel krijgen anderstaligen en Nederlandstaligen de kans om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten in het Nederlands. Anderstaligen oefenen zo hun Nederlands en Nederlandstaligen ontmoeten hun 'buren' met een andere taal en cultuur.

Een conversatietafel is geen Nederlandse les. Conversatietafels zijn ontstaan vanuit de vraag/nood van anderstaligen om hun Nederlands te kunnen omzetten in de praktijk. Conversatietafels zijn een soort tussenruimte waar wat geleerd wordt in de les NT2, geoefend kan worden. Conversatietafels vormen zo een burg tussen de beslotenheid en veiligheid van het klaslokaal en de buitenwereld. Er wordt vertrokken van een café-concept: je komt en gaat wanneer je wil. Er is educatief en didactisch materiaal voorhanden, maar de deelnemers en de vrijwilligers kiezen zelf waarover ze wel of niet praten. De motivatie en het engagement van de deelnemers is dus het vertrekpunt.

 ’t Klapgat, Den Babbelier, Willebabbel, Babbelberg, de Babbelbox en de Babbelput zijn praatcafés in regio Mechelen waar anderstaligen en Nederlandstaligen de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten in het Nederlands in een ongedwongen sfeer. Ontdek meer over de conversatietafels die Vormingplus regio Mechelen organiseert en/of ondersteunt via de pagina Conversatietafels op onze website. 

10 jaar babbelen

't Klapgat en Den Babbelier mochten in 2019 tien kaarsjes uitblazen. De voorbije jaren groeiden beide initiatieven uit tot een vaste waarde als oefenkans voor anderstaligen. We zetten de projecten in het najaar van 2019 dan ook extra in de kijker. In 't Klapgat maakten we een tentoonstelling met portretten en getuigenissen van vrijwilligers én zongen we luidkeels:

Klapgat, klapgat, ja dat is voor ons echt wel dat, wel dat!

Klapgat, klapgat, ja dat is voor ons wel dat!

Elke week zijn wij hier samen

Om te klappen met elkaar

En zo worden wij ook vrienden

Dat is nu al meer dan 10 jaar!

Luisteren spreken en vertellen

Daar komen wij voor naar hier

Soms ook wel met leuke spellen

Nederlands leren met plezier!

Laat ons nu maar verder vieren

Want eens feesten dat doet goed

Met veel dank aan Klapgatvrienden

Doen wij voort met frisse moed!

Uit het archief

Mediaraven maakte in 2012 een promofilmpje over 't Klapgat. Het geeft nog steeds een concreet beeld van hoe het er in een praatcafé aan toe gaat. 

 

 

 

CONTACT

Contacteer ons via 015 44 41 00 of regiomechelen@vormingplus.be.