Blikopener: de vierde industriële revolutie

U bent hier

Home > Blikopener: de vierde industriële revolutie

Wanneer

do, 07/02/2019 - 20:00 - 22:00
Voeg toe aan kalender2019-02-07 20:00:002019-02-07 22:00:00GMT+01:00Blikopener: de vierde industriële revolutieDeensestraat 6 2500 Lier

Waar

Cultuurcentrum Colibrant
Deensestraat 6
2500 Lier

Prijzen

Standaardprijs - 5.00

Code: W195572

De kwantumsprongen in technologische vooruitgang leiden naar een vierde industriële revolutie, die even ingrijpend kan zijn als de opkomst van het weefgetouw, de lopende band of de robot. Industry 4.0 is een ecosysteem van sterk geconnecteerde slimme machines en objecten, die massaproductie op maat van de individuele consument mogelijk maken.

In China rolt inmiddels op één dag tijd een volledig flatgebouw uit een 3D-printer, en nanotechnologie en zelfhelende materialen gooien de traditionele maakindustrie overhoop.
De wervelwind van ICT, Cloud Technology en Big Data leidt naar een nieuwe ecosysteem van produceren en consumeren, met andere spelers die volstrekt nieuwe spelregels volgen.
In de landbouwindustrie en de voedingssector maken genetisch gewijzigde gewassen, algen of insecten, en zelfs synthetisch vlees, steeds verder opgang.

De hefbomen van de vierde industriële revolutie laten ook toe om nieuwe, intelligente medicijnen te ontwikkelen en maken doorbraken in de genetica mogelijk. Bovendien bieden intelligente, geconnecteerde machines een haast grenzeloos potentieel voor het opwekken van groene, hernieuwbare energie. Ook op het vlak van transport en mobiliteit staan we voor een omwenteling: van een mobiele app als Uber over de zelfrijdende wagen tot de hoge vlucht der drones.

De vierde industriële revolutie dient zich luidkeels aan, en is even onvermijdelijk als ingrijpend als de opkomst van het weefgetouw, de lopende band of de robot. We staan voor een nieuw tijdperk, waarin innovatie aanleiding geeft tot disruptie, en ontwrichting van ons economisch weefsel.

Filip Van den Abeele, ingenieur en ondernemer, schetst in deze keynote de aardverschuivingen die Industry 4.0 kan veroorzaken in diverse domeinen zoals de maakindustrie en de materiaaltechnologie, landbouw en voeding, ICT, geneeskunde en gezondheidszorg, groene energie, mobiliteit, financiën, enz.

Door gebruiker toegevoegde afbeelding

Praktische info:

De ingang van de ruimte waar de lezing plaatsvindt, is DEENSESTRAAT.

Partners:

Bibliotheek de Fé
Bibliotheek Putte
Openbare bibliotheek Nijlen
Stedelijke Openbare Bibliotheek Mechelen
Bibliotheek Duffel
Bibliotheek Bonheiden
Bibliotheek Berlaar
Bibliotheek Sint-Katelijne-Waver
Thomas More Hogeschool

Over de begeleiding:

Hij is als spreker in staat om de meest complexe vragen te beantwoorden met een mix van dadendrang en kwinkslagen, en ingewikkelde onderwerpen zo helder uit te leggen dat zowel geleerde bollebozen als schoolkinderen het allemaal fantastisch vinden. Met zijn gekende flair en kunde neemt hij moeiteloos een zaal op sleeptouw en weet hij het thema als geen ander vast te pakken.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.