Achter de schermen: De Leeswereld in Lier

U bent hier

Home > Nieuws > Achter de schermen: De Leeswereld in Lier

Sinds april 2016 organiseert Vormingplus regio Mechelen samen met stad Lier, bibliotheek De Fé en CVO Crescendo 'De Leeswereld' in Lier. We willen anderstaligen hun Nederlands laten oefenen door te spreken over Nederlandstalige literatuur. Zo vergroten de deelnemers niet alleen hun taalkennis, maar oefenen ze ook hun sociale vaardigheden. Wat vinden de deelnemers hier nu zelf van? We namen een kijkje tijdens één van de bijeenkomsten die om de twee weken plaatsvinden in de bibliotheek van Lier.

Over kilometers en zelfgesponnen suiker

Lesgeefster Anna begint de bijeenkomst met het lezen van een krantenartikel over betalen per kilometer. Daarna volgt een gedicht of een kort verhaal. Deze keer is het een gedicht van Bart Moeyaert: Ochtend. 'Zelfgesponnen suiker', lezen ze ... dat roept vragen op. Samen zoeken ze naar wat het zou kunnen betekenen. Suikerspin kennen ze gelukkig allemaal.

Google weet niet alles

De deelnemers zoeken veel op via hun smartphone. Maar Google weet niet alles, dat hebben ze al ondervonden.
Anna schrijft veel uitleg op het bord en laat de deelnemers het gedicht ook voorlezen. Er zijn geen Chinese vrijwilligers nodig, ze zijn allen even gemotiveerd en enthousiast om dat te doen. 'Ochtend' is vaag en abstract en daarom moeilijker om te begrijpen. Maar dat vindt niemand erg. Want dan moet je tenminste nadenken over de taal. Anders geef je het op en stop je meteen met lezen.

Mohammad streeft naar perfectie

Mohammad is 23 jaar en komt uit Afghanistan. Hij is al 3 jaar in België. Hij volgde eerst Nederlandse les bij CVO toen hij over De Leeswereld hoorde. Hij is nu een paar keer geweest. Hij heeft hier al vanalles gelezen. Het is een goede manier om beter Nederlands te leren. Je kunt hier vragen naar de betekenis van woorden, maar ook naar typisch Belgische gebruiken en gewoontes. De Leeswereld is erg interessant. Je hebt er contact met andere mensen. "Ik blijf totdat ik perfect Nederlands kan!"

Amir wilt zijn rijbewijs halen

Amir is 33 jaar en komt uit Egypte. Hij is nu bijna 3 jaar in België, waarvan 1,5 jaar in Wallonië. Zijn vrouw hoorde dat het in Vlaanderen beter is, daarom zijn ze naar Lier verhuist.
"Ik zat in NT2-niveau 2.2 en hoorde over de Leeswereld. Ik ben in januari gelijk begonnen. Ik lees nu de wegcode omdat ik mijn rijbewijs wil halen. En over boekhouding, want ik ben accountant. Mijn diploma is ondertussen erkend maar ik moet op niveau 2.4 zitten om mijn stage hier te kunnen doen. Ik droom ervan om hier als accountant aan de slag te gaan.
Er wordt veel gelezen en we spreken veel. Je kunt hier vragen stellen over wat je niet begrijpt. We zouden best wel iedere week willen komen in plaats van om de twee weken. Ik spreek hier veel meer dan in de klas of tijdens Den Babbelier."

Novelyn en Giedrė zijn de oudgedienden van de groep

Novelyn is 38 jaar en komt uit de Filipijnen. Ze is al 8 jaar in België. Ze is erg te spreken over De Leeswereld.
"Ik leer hier moeilijke woorden zoals bijvoorbeeld 'verantwoordelijkheid'. Van in het begin kom ik al naar hier. Net zoals Giedrė. Wij zijn de anciens van de groep. Je hebt hier ook best veel sociaal contact. Zelf lees ik graag avonturenromans."
Giedrė is 54 jaar en komt uit Litouwen. Ze las eerst makkelijke boeken, maar nu leest ze meer op de computer. Nieuwsberichten, Wikipedia pagina's, ... Zo las ze samen met haar man in het Nederlands over de gebeurtenissen in Sri Lanka. Haar man is Belg en samen wonen ze in Berlaar.
Novelyn en zij hebben alle lesgevers gekend, ze deden het allemaal erg goed. Ze vinden Anna heel stipt en correct. Giedrė kan ook Russisch en dat is makkelijk om ook met de Russische vrouwen in de groep te praten.
"We lezen artikels, gedichten en verhalen in De Leeswereld, je leert daardoor heel wat nieuwe woorden. Anna legt ook veel uit. Je kan alles aan haar vragen. Ze stuurt ons ook een bericht wanneer de volgende Leeswereld doorgaat. Zo missen we geen enkele les!"

 

 

 

CONTACT

Contacteer ons via 015 44 41 00 of regiomechelen@vormingplus.be.